dilluns, 18 de febrer del 2008

I amb el somriure, la revolta

Jornada sobre la transgressió cívica
Fraga (Baix Cinca), Palau Montcada, dissabte 23 de febrer de 2008

Removent consciències

“Anar més enllà” és el significat literal del terme transgressió. No es un exercici exclusiu d’agitadors, alternatius, anarquistes... Qui més qui menys ha fet servir aquesta pràctica quan ho ha considerat una exigència moral. Les persones que transgredeixen davant d’un maltracte legal ho fan precisament perquè són responsables, sensibles, de pedra picada. Per contra, assumir passivament el maltracte serveix al maltractador de confirmació que ell actua correctament. Henry D. Thoreau (1817-1872), un dels après de la desobediència civil, afirma que “qui accepta el mal sense protesta, de fet li dóna suport”.

En el decurs de la història, la transgressió ha estat una acció fundadora de nous drets, inclòs un dret tan humà com el de resistir davant d’una norma injusta. En aquest sentit, el no reconeixement dels drets lingüístics de la població autòctona de la Franja de Ponent ha esdevingut un dèficit democràtic preocupant.

Amb aquesta jornada us convidem tant a la reflexió com a l’acció. Hannah Arendt (1906-1975), filòsofa alemanya d’origen jueu, sostenia que pensar ens impedeix ser crèduls i obedients: “no ens deixarem tan aviat convèncer per allò que tots diuen o per allò que dicten les modes o pels discursos oficials. Ens haurem tornat més atents cap allò particular, ens haurem allunyat de les creences comunes”. Així doncs, pensar desmunta tot allò que molts diuen irreflexivament. Arendt també sostenia que ser lliure és actuar: “només pensar no ens fa lliures, perquè la llibertat es mostra en l’acció, en la intervenció en el món per fer aparèixer quelcom que prèviament no existia [...] fet que requereix la participació d’altres éssers humans”. Interrogar-se i moure’s, amb coherència i raonaments, superant aquells límits que no ens deixen ser, és posar-se en camí.
Quim Gilbert, psicòleg

Vila de Fraga, hivern de 2008

Programa:

10:00.- Obertura a càrrec de Susanna Barquín, presidenta de l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, IEBC.
10:15.- Ponència Justícia i transgressió a càrrec de Alfons López Tena, vocal del Consell General del Poder Judicial. Presentarà Juli Pallarol, jurista.
11:00.- Ponència Creativitat i transgressió a càrrec de Patrícia Gabancho, escriptora. Presentarà Maria López Fontanals, secció patrimoni de l’IEBC.
11:45.- Descans
12:15.- Presentació del llibre Elogi de la transgressió a càrrec de Judit Mulet, professora de l’IES Baix Cinca (període 1997-2007), i amb la presència d’Àngel Velasco, coeditor, i Ramon Camats, coautor.
13:00.- Conferència Una dècada sense dades demolingüístiques a la Franja. Novetats amb l’Enquesta d’Usos Lingüístics a càrrec de Natxo Sorolla, sociolingüista. Presentarà Pep Labat, sotspresident de l’IEBC.
Organitza: Institut d’Estudis del Baix Cinca.Amb la col•laboració d’Òmnium Cultural de Ponent.Més informació: http://www.iebc.cat/